OPERA OMNIA

3X3 FUGLEFABELTre modige, rotløse og drømmeriske fugler har på hver sin fantastiske måte havnet på toppen av en skyskraper.

En ugle, en hakkespett og en svale havner på byens høyeste tak. De sliter med å finne ut av det med hverandre og slåss og krangler. De tre kommer med hver sin historie og måte å være på. De leter etter noe nytt i livet, og tror de kan være for seg selv på taket. De andre fuglene vekker både nyssgjerrigheten og rovdyrinnstinktet. Finnes det løsninger? Kan tre så forskjellige fugler leve sammen på samme tak?

Fugler på taket med mening! skrev Bergens Tidende etter premieren på Den Nationale Scene i 2005. Avisen mente det var positivt at operaen appelerte til barnas egen evne til å undre seg. Med alle sine spørsmål, er barn de mest avanserte filosofene. 3x3 er en fugleopera som tar opp spørsmål om egen eksistens og sameksistens mellom ulike kulturer.  

Opera Omnia er kjent for sine barneoperaer og har de siste årene hatt suksess med PoY! som har blitt spilt over hele Europa.

Poy! er musikkteater i sin reneste form. Våget, friskt, nytenkende. En verden uten ord, men full av mening. En drømmeverden som både utfordrer og frir til barnas fordomsfrie klangverden. (Edvard-juryen i sin begrunnelse for nominasjonen til Edvard-prisen 2001)

Gruppens komponist, Glenn Erik Haugland ble i 2004 nominert til Nordisk Råds Musikkpris for kammeroperaen, Hulda og Garborg. Operaen ble både en publikums- og kritikersuksess da den ble urfremført i 2001. "Klassiker-potensiale" skrev VG og gav operaen terningkast 5, mens både Klassekampen, NRK P2 og Nationen begeistret betegnet operaen som "dristig og vellykket" og "et gjennombrudd for Haugland som komponist".

En ny barneopera fra Haugland og Opera Omnia er med andre ord en begivenhet som er verdt å få med seg. Denne gangen dreier det seg om en musikalsk fabel om 3 fugler der Haugland, Heidi Tronsmo og Tore Vagn Lid har klekket ut et uvanlig og tankevekkende musikkdrama som tar i bruk musikkteatret på en frodig og oppfinnsom måte. Glem alle forestillinger om opera som oppstyltet vibrato-kunst. I 3x3 er det høy fart og vare stemninger. Litt av hvert for fantasien, med andre ord!

Hva sier pressen?

Anmeldelsen av urpremieren

Målgruppe

8 - 12 år

Pris

Grunnpris 2 u/flytt: 18.700 Kr.
Grunnpris 4: 18.000 Kr.
Prisen er uten riggetid og teknisk utstyr.
Reise, diett og opphold er ikke inkludert i prisene.
Grunnprisene er pris på forestillinger FØR Scenekunstbrukets refusjon.
Les mer om
Scenekunstbrukets grunnpriser.

Om spilleplass:

Forestillingen krever en riggedag. Ta kontakt med gruppen om pris på rigg og teknisk utstyr.
Bredde:
Min. 10 meter
Dybde:
Min. 10 meter
Høyde:
Min. 6 meter
Strøm: Vanlig scenerigg kapasitet
Blending: Ja
Bærehjelp: 2 ved opp- og nedrigg
Spilletid: 50 min

Kontakt

Glenn Erik Haugland
Pb 159
5202 OS
mobil: 95833339
faks: 56305217Bakgrunnen for 3x3

En ugle, en hakkespett og en svale havner på byens høyeste tak. De sliter med å finne ut av det med hverandre og slåst og krangler. De tre kommer med hver sin historie, og hver sin måte å være på. De leter etter noe nytt i livet, og tror de kan være for seg selv på taket. De vekker både nyssgjerrigheten og rovdyrinnstinktet i hverandre. Finnes det løsninger? Kan tre så forskjellige fugler leve sammen på samme tak?

Musikken

3x3 er ingen opera i tradisjonell forstand. Her vil en ikke møte operasangere med stor vibrato og heltepositur. 3x3 er en musikalsk fortelling der sang, slagverk, skuespilleri og dans brukes om en annen for å fortelle historien om uglen Kama, hakkespetten Kolo og svalen Kiki. Fantasieggende lyder spiller en viktig rolle sammen med teksten. Foreksempel kan en tydelig høre lyden av storbyen, eller lyden av en flokk svaler som sveiper over taket. De tre fuglene er heller ikke kledd som fugler i vanlig forstand, men de oppfører seg som fugler og lager lyder som klart markerer hvem de er. Uglen tuter både med stemmen og på klarinett, hakkespetten spiller på treblokker og svalen svisjer hviskende.


Filosofisk innfallsvinkel

I tillegg til problem knyttet til sameksistens, reiser dramaet spørsmål om fri vilje, og det å være offer for egne og andres valg. Kulturelt betinget og naturgitt forskjellighet står også sentralt i dramaet. Ved bruk av enkle spørsmål hentet fra forestillingen (x: Hvorfor tuter uglen? Hvorfor finnes det så mange forskjellige fugler? Flyr fuglene av egen fri vilje, eller fordi de må?), håper vi å gradvis lede barna over i større ekstensielle spørsmål som kan relateres til egne liv. – Hvorfor er vi forskjellige? Kan vi forstå hverandre bedre om vi forstår grunnene til at vi er så forskjellige?


Mange spørsmål

3x3 er en forestilling som reiser flere spørsmål enn svar. Der andre barneforestillinger tar mål av seg å underholde og/eller fortelle historier med klare snipp-snapp-snute-endinger, lar vi i 3x3 spørsmålene bli hengende i luften. Uglen Kama er den første som havner på taket. Hun sitter fast der fordi solbrillene som gjorde det mulig for henne å fly har forsvunnet. Svalen Kiki er den som tilslutt finner brillene og som ofrer seg i stormen for å bringe dem tilbake til Kama. Selv om Kama og hakkespetten Kolo har gjort det de kan for å mobbe henne bort. Hvorfor gjør Kiki dette? Hvorfor er det ikke viktig for Kama å fly hjem med en gang hun har fått solbrillene tilbake? Kan hakkespetten Kolo som er verdensmester noen gang hjelpe noen andre enn seg selv?

Opera Omnia står bak forestillingen. De har laget musikkteater for barn i mange år, og besøker Kristiansand for første gang med denne forestillingen. De håper barna syns 3x3 er spennende og ser frem til å spille historien om de tre fuglene på taket.