Fremmed fugl, storm & kaffe

Forestilling & lydbok under utvikling

av

Heidi Tronsmo & Glenn Erik Haugland


IMG_1215

Basert på «Mie og den fremmede fuglen» av Heidi Tronsmo

Musikk av Glenn Erik Haugland

En Studio O produksjon


«Dagen etter ekstremværet Nina, oppdager Mie at det store skjærereiret har
falt ned fra det gamle morelltreet i hagen. En fremmed lyd røper at noen gjemmer seg inne i reiret. Mie vet hvor farlig det er for en fugl å oppholde seg på bakken og får med seg vennene sine, Svarttrosten og Rødstrupa, til å våke over den fremmede gjennom natten. Svartrosten og Rødstrupa er skeptiske til den nye fuglen og ser på den som en inntrenger. Likefullt slår de leir og tenner et bål like ved reiret.»

Bilde 15.07.2016, 15.44.12
Svartrosten, Mie og Rødstrupa

Radarparet Heidi Tronsmo & Glenn Erik Haugland søker stadig etter nye retninger og uprøvde rom innen det musikksceniske. «Fremmed fugl, storm og kaffe» fortelles med intens innlevelse og en fabulerende og fanatsieggende fortellerglede. Det nære og det fremmede veksler om oppmerksomheten. Lukten og lyden av kvernede kaffebønner og nykokt kaffe er viktige virkemidler som bringer frem fortellinger og assosiasjoner.

«Fremmed fugl, storm og kaffe» er en gjennomkomponert musikalsk fabel. Sang, fiolin, cello og elektronikk er bestandeler av en del av et større partitur som også inneholder lyder, fortellinger fra fortid, fortellinger fra andre kulturer, dans og sceniske tablåer.
Bilde 15.07.2016, 15.30.34

«Det er en kald og stjerneklar natt. Mie kan se stjerneformasjoner som ligner
Grønlandshvalen som svømte over hagen og huset 12 000 år tidligere, den gangen havnivået var 50 meter høyere enn i dag. Mie, Svartrosten og Rødstrupa koker seg kaffe på bålet. Mie forteller historier hun har hørt fra Bestemor, blant annet om gjetergutten som oppdaget kaffen da geitene hans ble spinnville etter å ha spist røde bær fra en busk.»
STARTEN AV SCENE 3 (Demo)
Den musikksceniske fortellingen om den fremmede fuglen er en musikkteaterforestilling for både de yngste og de eldste. Gjennom
Fremmed fugl, storm og kaffe ønsker vi å stimulere til undring over det vi i dag tar for gitt, samtidig ønsker vi å skape nærhet til det som er fremmed. Kaffen var en gang i tiden en fremmedartet drikk, i dag er den en del av vår hverdag. Ved å samle både et eldre og yngre publikum vil vi forsøke å skape nye bånd og et rom der disse aldersgruppene kan møtes i fellesopplevelser og gjenkjennelse. Kanskje det kan oppstå nye fortellinger over kaffekoppene?MIE (Skisse)
«Fremmed fugl, storm & kaffe» er et kammerspill. Dialogen med barna er en del av det narrative og intimiteten er en viktig del av det sanselige. I høst vil vi gjennomføre noen prøveforestillinger der vi eksperimentere med å kombinere et publikum bestående av barn fra 1.-3. trinn sammen med pensjonister. Over en kaffekopp vil de eldre få anledning til å dele sine egne kaffehistorier i forkant av forestillingen. Alle er gjester i kaffebaren Mie bygde sammen med Bestemor under morelltreet i hagen.

«Fortellingene går via Solkongen i Frankrike, til fremmede land og kulturer. Mie forteller om det første kaffehuset som åpnet i Mekka i 1470, og om hvordan kaffen spredte seg fra Afrika, via arabiske land, Europa og til Sør Amerika, der Brazil i dag er verdens største kaffeproduserende land. Mie forteller også om den gangen kaffen kom til Norge og hvordan vi i dag er blitt et av verdens mest kaffedrikkende land.»
EN FREMMED HAR LANDET (Demo Scene 4)
Musikken spiller i likhet med fortellingene til Mie på minnene og klangen av det som kan virke fjernt og fremmed, både kulturelt og tidsmessig. Teksten fremføres både verbalt og synges. Noe fortelles bare gjennom det instrumentale eller lydene.

I den sceniske versjonen møter vi Svartrosten (Ragnhild Tronsmo Haugland) bak en kaffebar skapt av drivved og gamle trekasser. På disken sin har han en gammel kaffekvern, en kaffetrakter og mange små ringeklokker. Han er en cellospillende barista som kverner og koker ny kaffe når det trengs. Han veksler mellom å være sky og tilbaketrukket, til å være irritert og oppfarende. Svartrosten og Rødstrupa (Anne Goro Tronsmo Haugland) er Mies (Chistina Bæver) beste venner.

IMG_1213

Rødstrupa henger i et reir fra taket. Hun spiller fiolin og er kjapp og fremoverlendt i holdning og uttrykk. Rødstrupa er god til å danse og serverer kaffe, sukkerbiter og småkaker.

Sentralt i forestillingen er et stort bål laget av pinner Mie har funnet i fjæra. Bålet virker stemningskapende og blir levendegjort ved hjelp av lys og silkestoffer som blafrer ved hjelp av en vifte. I midten av scenen ruver et stort og gammelt tre.

Sovende fugl

Til høsten er det planlagt 4 prøveforestillinger på Fremmed fugl, storm og
kaffe i 60 kvm store STUDIO O på Os (Hordaland). Dette gjøres i samarbeid med utvalgte skoler og Den Kulturelle Spaserstokken på Os.
Utøvere


Ag

Anne Goro Tronsmo Haugland - Fiolin/Bevegelse

Anne Goro Tronsmo Haugland har bakgrunn som musiker
og fullfører i år i tillegg en danseutdannelse ved
Skolen for Samtidsdans. Hun har opptrått i flere
sceneproduksjoner med Opera Omnia (HavFest, Grøne sjøar
og blått blod, mm.) samt virket som performanceartist og danser.

Christina Bæver


Christina Bæver - Sanger/skuespiller

Christina Bæver er utdannet skuespiller ved Norsk
Skuespillerinstitutt og musikalartist ved Bårdar Akademiet.
Hun har erfaring fra ulike typer produksjoner og barneforestillinger
som både skuespiller, sanger og musiker.
Bilde 58

Ragnhild Tronsmo Haugland - Cello/Elektronikk

Komponist, Cellist, Lyddesigner og Musikkprodusent
utdannet ved NKH (Oslo) og Solent University
(Southampton). Arbeider hovedsakelig med musikk og lyd
til nye medier, musikkteater, og sceniske produksjoner.
Hun har i tillegg opptrått som musiker i mange ulike sammenheng.
Rykende kaffebønner